Ekonomi

Yüksekova’da hayvancılıkta artış var

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 1990’lı yıllarda 1,5 milyon olan ve terörün etkisiyle 2016’da 280 bine düşen koyun ve keçi sayısı, bölgede huzur ortamının oluşmasıyla birlikte 410 bine yükseldi. Büyükbaş hayvan sayısının 19 binden 22 bine ulaştığını söyleyen Yüksekova Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit, “Barış olunca vatandaşlarımız hayvancılığa ve tarıma yöneldi. 100’e yakın yaylamız, meramız var. Gidebilir.” yaylalara ve meralara” dedi.

Batıda Cilo, kuzeyde Mor, doğuda İran sınır dağları ve güneyde Sipiriz sıradağlarıyla çevrili olan ve birkaç yıl öncesine kadar adı terör olaylarıyla anılan Yüksekova yoluna devam ediyor. Bölgenin değerli hayvancılık merkezlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği başarılı operasyonların ardından daha önce güvenlik nedeniyle yasak olan mera ve yaylalar yeniden serbest hale geldi ve bu durum bölge halkını hayvancılığa yöneltti. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri özellikle yaz aylarında küçük ve büyükbaş hayvanları veba, şap ve brusella gibi hastalıklardan korumak için yoğun çalışma yaparken, bölge halkı da büyükbaş hayvan sayısının artırılması için çaba gösteriyor. ellerindeki hayvanlar.

Yüksekova Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit, 1990’lı yıllarda 1,5 milyon olan koyun ve keçi sayısının terör saldırılarının en yoğun olduğu dönemde giderek azaldığını, ilçedeki küçükbaş hayvan sayısının ise 280 bine düştüğünü söyledi. Huzur ortamının oluşmasının ardından bu yılki verilere göre koyun ve keçi sayısının 410 bine, büyükbaş hayvan sayısının ise 19 bin olan 22 bine çıktığını belirtti. Bu durumun bölge açısından değerine dikkat çeken Yiğit, şöyle konuştu:

“1990’lı yıllarda hayvan sayımız çok fazlaydı. Daha sonra azalma oldu. Huzur ortamı sağlandıktan, yayla ve meralar serbest bırakıldıktan sonra vatandaşlarımız yeniden hayvancılığa ve tarıma yöneldi. Böylece hayvan sayımız arttı. hayvanlar giderek artmaya başladı.Oran açısından Türkiye geneline göre yeterli durumdayız.Hayvancılığın ekonomiye katkısı da artıyor.100’e yakın yayla ve meramız var.İlçede tamamı serbest. Artık insanlar yaylalara ve meralara güvenle gidebiliyor. Tarıma dayalı “Çiftliklerimizin sayısı giderek artıyor. İldeki koyun ve keçi sayısı 700-800 bin civarındadır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu