Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin açılışı için gün sayılıyor
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Gürkan, Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin açılmasıyla kayısının sanayi ürününe dönüştürülmesi konusunda önemli adımlar atılacağını belirterek, kayısıdan elde edilen gelirin de artırılacağını vurguladı.
Yeşilyurt ilçesinin Yaka Mahallesi’nde yer alan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi kısa sürede faaliyete geçecek. Kayısının dünya pazarında hak ettiği yeri alması ve fiyat istikrarını sağlaması amacıyla yapımına başlanan ve tamamlanmak üzere olan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi, Malatya’nın ve Türkiye’nin prestijli yatırımlarından biri haline geldi.
Kayısının katma değerini artırarak Malatya ve ülke ekonomisine değerli bir katkı sağlayacak olan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nde mağazalar, emanet ofisleri, konferans salonları, laboratuvarlar, çalışma ofisleri, toplantı odaları, kayısı müzesi yer alacak. vb. sosyal tesisler bulunmaktadır.
Dünya Kayısı Ticaret Merkezi hakkında bilgi veren Önder Gürkan, “Malatya kültürü ve medeniyetiyle kadim bir şehir. Aynı zamanda dünya kuru kayısı ticaretinin yüzde 80’e yakını ilimizde üretilip yaklaşık 132 ülkeye ihraç ediliyor. Şehrimize yakışan ve yakışan Kayısı Ticaret Merkezi dünya standartlarındadır.” Mevcut kayısı pazarının hem yetersiz olması hem de terkedilmiş olması nedeniyle göreve geldikten sonra kayısı tüccarlarımızla bir araya geldiğimiz için bir an önce şehrimize Dünya Kayısı Ticaret Merkezi kurmamız gerekiyordu. Yeşil alanımız, ticaret alanımız, ofis alanlarımız vardı, “Banka şubeleri, konferans salonları, müzayede alanları ve dünya standartlarındaki lisanslı depolarıyla Malatya’ya yakışan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’ni yakın zamanda faaliyete geçireceğiz” dedi.
“Kayısı segmentini artırmak için çalışıyoruz”
Kayısıda katma değerin artırılmasına yönelik önemli adımlar atıldığını belirten Başkan Gürkan, “Dünya Kayısı Ticaret Merkezimiz kayısı segmentini artırma noktasında olup, kayısı çeşitlendirme noktasında da çalışmalarımızı alt düzeyde sürdürüyoruz. -ilgili ürünler, paketleme, beslenme ve kayısının endüstriyel ürüne dönüştürülmesi. İnşallah gelecekte kayısı çoğalır.” “Farklı türevlerde paketlenmesi, gıda elde edilmesi, gıda ve sanayi ürününe dönüştürülmesi konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kayısının yaklaşık 3 milyar dolarının Malatya’da olması için çalışmaya çalışıyoruz.” .
“Kayısının tüm aşamaları kayısı müzesinde sergilenecek”
“Dünya Kayısı Ticaret Merkezi çok büyük bir tesis” diyen Başkan Gürkan, “Geçen yıl buranın üretimine başladık, deprem ve kış şartlarına rağmen Dünya Kayısı Ticaret Merkezimizin üretimini tamamladık, elimizde sadece bir kaç adet var. Çevre düzenleme çalışmaları var. Burada 1000 iş yeri, Karşılama Merkezi ve Kayısı Müzesi var.” Orada. Müzede kayısının tüm aşamaları burada sergilenecek. Dışarıdan gelen bir kayısı ithalatçısı Kayısı Müzesi’nde kayısının hangi aşamada ve ne tür işlemlerden geçtiğini görebilecek. Nitekim Kayısı Ticaret Merkezi dünya standartlarında üst segmentte inşa ediliyor. Çalışmalarımız yürütülürken özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Fıtrat Kalkınma Ajansımıza ve hükümetimizin ilgili birimlerine sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”
“Yaptığımız projelerin tamamı vizyoner projelerdir”
Gürkan, göreve geldiği ilk günden bu yana yaptığı iş ve projelerin gelecek yıllara hitap ettiğine dikkat çekerek, “Ayrıca yürüttüğümüz tüm projeler Afet Kriz Merkezi olabilecek bir anlayışla yapıldı. Deprem, afet, acil durum ve benzeri durumlarda vatandaşları bir araya toplayıp ağırlıyoruz.”Çarşı meydanına yaptığımız otoparklar vatandaşlarımız için iş yerine dönüştürüldü. Yaptığımız projelerin tamamı vizyoner projelerdir. Sadece günümüze hitap eden değil, gelecekte de her güne uyum sağlayabilecek yapı formatında inşa ediliyorlar” dedi. – MALATYA