Ekonomi

Samsun Bafralı Çeltik Üreticileri TMO Önünde Basın Açıklaması Yaptı

Samsun’un Bafra ilçesindeki çeltik üreticileri Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) önünde basın açıklaması yaptı.

Traktörlerle TMO’ya gelen çiftçiler çeltik fiyatlarının açıklanmasını istediklerini belirtti.

Çiftçilerden Abbas Ertel yaptığı açıklamada, Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner’i eleştirerek, eylemlerinin engellenmeye çalışıldığını iddia etti.

Aniden harekete geçme kararı aldıklarını belirten Ertel, “Basın açıklaması yapacağımız sırada TMO’nun fiyat açıkladığını duyduk. Nisan ayında tarlalara çeltik ektik. Nisan ayında 18 liraya çeltik, mazot sattım. Akaryakıt 18 liraydı. Şimdi mazot 40 lira, çeltik 18 lira. Bu şükür mü? Tüccar bizimle oynuyor. Üretiyoruz. Fiyatının açıklandığını duyduk, duyuru için teşekkür ederim.” söz konusu.

Pirinç komitesi üyesi Mecit Aytek de açıklanan rakamların çiftçileri tatmin etmediğini belirterek, şunları söyledi:

“Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, hasat gününde çeltik fiyatının dönüm başına 1250 kilogram olduğunu belirtti. Bafra’da dönüm başına bir ton alan arkadaşlarımız var. Bafra Ovası’ndan 650 kilogram ile 750 kilogram arasında pirinç çıktı. Buna göre fiyatların belirtilmesi gerekiyordu.Çiftçilerimiz “Bunun olması için fiyatın asla 60 liranın, 25 liranın altına düşmemesi gerekiyor. Devletimiz, milletimiz ve çocuklarımız için ürettik. Devletimiz geçen yıl açıklanan fiyatı bu yıl açıklamadı.”

Öte yandan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, TMO’nun çeltik alımına başlayacağını belirterek, “TMO’dan alınan bilgiye göre baldo salkımına 55 verim çeltik 24 liraya, cammeo salkımına 58 verim çeltik alınacak. 23 liraya, Osmancık salkımına ise 60 rekolte çeltik 20 liraya alınacak.” açıklaması yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu