Teknoloji

155 milyon yıl önce parçalandı: Uzun süredir kayıp olan Argoland kıtası bulundu!

İnsanlar, 155 milyon yıl önce Avustralya haline gelen kara kütlesinden uzaklaşan kayıp bir kıtanın kanıtını buldular.

Jeologlar uzun süredir Argoland’ın Batı Avustralya’daki büyük bir boşluk nedeniyle var olması gerektiğini varsayıyordu, ancak şu ana kadar kanıtlar yalnızca ikinci dereceydi.

Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’nden bir grup, Argoland’ın tarihini yeniden kurguladı ve yaklaşık 5.000 kilometre uzunluğundaki kara kütlesinin Güney Asya’ya kadar uzandığını ve şu anda Hint Okyanusu yüzeyinin 5 kilometre altında bulunduğunu tespit etti.

Yerel deniz tabanı boyunca uzanan manyetik ve yapısal jeolojik kanıtlar, dev parçanın, Güneydoğu Asya’ya doğru sürüklenmeden önce, Dünya’nın kabuğunu oluşturan tektonik plakaların kayması sonucu koptuğunu ileri sürdü.

Birçok küçük modüle bölünmüş

Utrecht Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü’nden Eldert Advokaat, kayıp kıtayla ilgili şunları söyledi:

Güneydoğu Asya’daki durum, kıtanın düzgünce ikiye ayrıldığı Afrika ve Güney Amerika gibi yerlerden çok farklı. Argoland birçok farklı parçaya bölünmüştü. Bu, kıtanın yolculuğuna ilişkin görüşümüzü kararttı.

Araştırmacılar, Argoland’ın birçok modüle nasıl bölündüğünü ve günümüz Myanmar çevresine nasıl yerleştiğini gösteren bir resim çizmek için mevcut jeolojik kanıtlara dayanan bilgisayar modellemesini kullandılar.

Tek bir kara kütlesi yerine, milyonlarca yıl boyunca kendi kendine bir araya gelen birçok küçük modül buldular.

Jeologlar bu gizemi çözerek değerli bir bilgi boşluğunu doldurdular ve dağların, adaların ve deniz altı jeolojisinin nasıl oluştuğuna dair kanıtlara yeni bağlamlar eklediler.

Ekip, bilinen Güneydoğu Asya ve Kuzeybatı Avustralya tektonik ‘mega birimlerinin’ mimarisini inceleyerek, bir zamanlar Argoland’ı oluşturan bölgenin dağınık kalıntılarını bir araya getirdi ve bunların orijinal alanlarından bu kadar uzağa nasıl sürüklendiklerini bulmaya çalışıyor. .

Ekibin yeniden yapılanmasına göre, o zamandan bugüne kadar geçen milyonlarca yıl boyunca bu parçalar Hint Okyanusu boyunca göç etti.

Asya ana karasındaki Myanmar’ın şu anda ormanlarla kaplı alanlarına ve Endonezya takımadalarındaki çeşitli adalara yerleştiler.

haberbulanik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu