Haber

Çin, Omicron’un yüksek oranda bağışıklığa dirençli ‘Orthrus’ alt varyantına karşı tetikte

Çinli sağlık yetkilileri, Kovid-19’un dünyada hızla yayılan Omicron varyantının “Orthrus” alt varyantının oldukça bulaşıcı ve bağışıklığa dirençli olduğunu bildirdi.

Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden (CDC) yapılan açıklamada, “CH.1.1” olarak da adlandırılan varyanta Çin’de ilk kez 2022 yılının Kasım ayında şehre gelen bir yolcuda rastlandığı belirtildi. Tayland’dan Tianjin.

Açıklamada, Çin anakarasından bugüne kadar 15 şehir ve bölgede 24 Orthrus vakasının tespit edildiği paylaşılırken, vakaların tamamının yabancı kaynaklı olduğu ve toplum içi yayılımın gözlenmediği kaydedildi.

Açıklamada, Çin’deki son salgın dalgasının, alt varyantın mevcut mutasyonlara göre daha bulaşıcı ve bağışıklık direncine sahip olmasına rağmen popülasyonun antikor seviyesini artırdığının hatırlatıldığı, “Yeni bir büyük- önceki enfeksiyon tarafından sağlanan bağışıklığın çapraz koruma etkisi zayıflasa da kısa vadede büyük ölçekli bir salgın.” değerlendirme yapıldı.

Omicron’un BA.5.2 ve BF.7 alt varyantının Çin’de halen hakim durumda olduğu, başka hiçbir yeni varyantın yükseliş trendine girmediği, risk grubunda olan ve aşılanmamış kişilerin bağışıklık korumalarını güçlendirmeleri gerektiği vurgulandı.

İlk olarak Hindistan’da ortaya çıktı

Adını Yunan mitolojisinde Herakles tarafından öldürülen iki başlı köpekten alan Orthrus alt varyantı, ilk olarak Temmuz 2022’de Hindistan’da ortaya çıktı.

Uluslararası virüs genom veritabanı GIDAID’e göre, bugüne kadar 67 ülkede yayılan alt varyantın, küresel olayların yüzde 6’sına neden olduğu tahmin ediliyor.

İngiltere’de hızla yayılan varyant, ülkedeki olayların yüzde 25’ini oluştururken, ABD’de baskın varyant arasında beşinci sırada yer alıyor.

aşılara dirençli

Virüste “L452R” adı verilen belirli bir mutasyon tarafından oluşturulan Orthrus alt varyantı, Delta varyantı gibi aşıların sağladığı bağışıklığa dirençli olduğu için endişe kaynağıdır.

ABD’nin Ohio Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları, ön sonuçlarını yayınladıkları çalışmada, Orthrus alt varyantının virüsü etkisiz hale getiren antikorlara karşı direncinin “olağanüstü düzeyde” olduğu bulgusuna dikkat çekti.

Araştırmacılar, kanın antikor üreten özsuyu üzerinde yaptıkları incelemede, alt varyantın BA.4 ve BA.5 enfeksiyonlarının oluşturduğu antikorlara ve ayrıca virüse karşı etkinliği bilinen mRNA aşılarına karşı yüksek direnç geliştirdiğini belirledi.

Çin’de Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana uygulanan sıkı salgın kontrol önlemlerinin Aralık 2022’de kaldırılmasının ardından son iki ayda olaylar hızla arttı ve ülke şimdiye kadar görülen en büyük kitlesel yayılmayla karşı karşıya kaldı. Salgın dalgasında 1,4 milyar Çin nüfusunun en az yüzde 80’ine virüs bulaştığı tahmin ediliyor.

mezitliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu