Haber

Arnavutluk’ta Kosova’ya destek düzenlendi

Arnavutluk’ta bir süredir Sırbistan ile gerginlik yaşayan Kosova ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

Sivil toplum kuruluşlarının davetiyle Tiran’daki Sırbistan Büyükelçiliği önünde toplanan onlarca kişi, “Bütün Arnavut toprakları seninle Kosova”, “Trepça ve Ujman, Kosova’nın zenginliği”, “Kosova-Arnavutluk biz biriz” “, “Arnavut topraklarında askere hayır”, “Kosova’da Sırp Cumhuriyeti’ne hayır” yazılı pankartlar bayrak ve farklı ulusal Arnavut sembolleri taşıyordu.

Kosova’da yaşanan son olayların ardından Arnavutluk’un üst düzey temsilcileri de tepki göstererek Kosova Cumhuriyeti’nin yanında yer alacaklarını açıkladılar.

Kosova-Sırbistan gerilimi

Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilim, eski Sırp polis memuru Dejan Pantiç’in tutuklanmasının ardından yükseldi.

Pantiç’in gözaltına alınmasına tepki gösteren Kosovalı Sırplar, 10 Aralık’tan bu yana Jarinje ve Bernjak sınır kapılarında kurdukları barikatlarda nöbet tutuyor.

AB, NATO ve ABD, Kosova’nın kuzeyinde tansiyonun düşürülmesi ve barikatların kaldırılması çağrısında bulundu; Sırbistan NATO’nun Kosova Barış Gücü’nden (KFOR) Sırp ordusu ve polisini kuzey Kosova’ya konuşlandırmasını istedi.

Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.

AB çatısı altında 2011 yılında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında dönemsel olarak çatışan Sırbistan ve Kosova, ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor. arabuluculuk.???

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu