Haber

Seçim hesaplaşması: CHP, HDP ve İYİ Parti’de tartışma başladı

ANKARA – Seçimin ardından muhalefet cephesinde iç hesaplaşma süreci başladı. Hem cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden hem de parti oylarında hedeflere ulaşamayan partilerde nasıl bir değişim sürecinin yaşanacağı merak konusu.

Seçim sonuçlarının ardından “Mücadeleye devam edeceğim. Yürüyüşümüz devam ediyor, buradayız” açıklamasının ardından bir daha söz almayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MYK toplantısında önce partisinin kurmaylarını dinleyecek. MYK üyelerine ‘açık uçlu’ geçeceği belirtilen toplantının uzun sürmesi ve seçim sonuçlarının ilk kapsamlı değerlendirmesinin yapılması bekleniyor. Tüm MYK üyelerinin de “seçim sonrası yeniden yapılanma için” istifalarını sunacağı toplantıda, yöneticiler kendi çalışma alanları ve bölgelerine ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak.

Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirme ve önerileri MYK toplantısından iki gün sonra toplanacak olan Parti Meclisi’nde alacak. Bu iki toplantının ardından MYK değişiklik kararının açıklanması bekleniyor. Kesin olarak görülen MYK değişikliği için “kamuoyunun hiçbir şey olmamış gibi algılanmasına izin vermemesi” şeklinde değerlendirme yapılıyor.

CHP’de yapılacak değerlendirme toplantılarından çıkması beklenen bir diğer karar ise önümüzdeki kongre süreciyle ilgili olacak. Temmuz ayında yapılması gereken kongrenin 10 ay sonra yapılacak yerel seçimler nedeniyle ertelenebileceği ileri sürüldü. Ancak CHP yöneticilerinin çoğu kongre takviminde değişiklik olmayacağı görüşünde. Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki hafta MYK ve Başbakanlık görüşmelerinin ardından kamuoyuna bir değerlendirme yapabileceği, bu açıklama kapsamında kongre takvimini kendisinin de açıklayabileceği belirtildi. CHP’de kurultay için konuşulan takvim eylül ayı.

‘SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ SİYASETİ GELECEKTEN PLANLAMAK DEMEKTİR’

CHP kadroları, seçim sonuçlarının değerlendirilmesinin çok değerli olduğunu ancak “kanun teklifi” diliyle yapılmaması gerektiğini düşünüyor. Sonuçların tüm boyutlarıyla tartışılacağını belirten heyet, “Seçim değerlendirmesi sadece geçmişin hesabını sormak için değil, geleceği doğru planlamak için de gereklidir. Her seçim günü yeni bir seçim süreci başlar. Önümüzde yerel ve ardından genel seçimler var. Seçim değerlendirmesi, bir sonraki politikanın planlanması anlamına gelir. Böyle bakarsak daha faydalı olur.”

İNCELEME, DEĞERLENDİRME VE RAPORLAMA YAPILACAK

CHP kadroları, seçim değerlendirmesinin MYK ve Parti Meclisi ile bitmeyeceğine, kapsamlı inceleme, analiz ve raporlama sürecinin de işe yarayacağına dikkat çekiyor. Bu kapsamda oyların hangi bölgelerden yükselip düştüğü, hangi kesimlerden oy alındığı veya kaybedildiği incelenecektir. Helalleşmenin telaffuzunun nasıl etkilendiği, ekonominin vaatlerinin nasıl yerine getirildiği gibi konu bazında kapsamlı analizler yapılacak. Değerleme süreci, odak küme çalışmaları ve hangi kısımlara neden ulaşılamadığı anketlerle beslenecektir.

‘İMAMOĞLU DÖNÜŞÜM SÜRECİNE KATKI SAĞLAYACAK’

“Artık aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemeyeceğiz” sözleriyle CHP’de değişim mesajı veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun nasıl bir adım atacağı da merak konusu. Bu açıklamanın ardından gözler Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun görüşmesine çevrildi. Görüşmede ikilinin seçim sonuçlarına ilişkin bir değerlendirme yapacaklarını kaydeden Başkan, “Belediye başkanımızın sözlerinde bir çelişki yok. ‘Bu sonuçları doğru değerlendirin, aynı yöntemlerle farklı yol bulunmaz’ diyoruz. Yeni dönemi planlarken sağlıklı bir değerlendirme yapmamız lazım.Yeni bir dil,üslup,çalışma şekli bulmamız lazım.Ekrem Bey bizim zenginliğimizdir.Deneyimiyle dönüşüm sürecine katkı sağlayacaktır.Görüyoruz. Bu çıkış bir dil olarak ve mevzi kapmayı değil, partiyi büyütmeyi amaçlayan bir çıkış” dedi.

İYİ PARTİ KONGREYE HAZIRLANIYOR

Seçim sonuçlarının ardından “Gereken dersleri çıkaracağız” diyen DÜZGÜN Partisi Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Başkanlık Divanı toplantısında da ilk değerlendirmeleri aldı. Toplantıda hem genel sonuçlar hem de GÜZEL Parti’nin oyları masaya yatırıldı. Haziran ayında yapılacak kongrede parti yönetiminde kapsamlı bir değişiklik getirmesi beklenen tartışma sürecinde Millet İttifakı’nın geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. İttifakın güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için bir seçim işbirliği olduğuna işaret edilen toplantıda, seçim bittiğine göre bunun da bitmesinin doğal olduğu ve yeni işbirliği süreçlerine ihtiyaç duyulması halinde bunun doğal olduğu vurgulandı. , yine o günün şartlarında tartışılabilir.

DEMİRTAŞ’IN AÇIKLAMASI KONGRE GETİRİR Mİ?

14 Mayıs seçimlerinde oyların yüzde 15’ini hedefleyen HDP, 2018 seçimlerinde geri kalmış ve değerlendirme süreci başlamıştır. İlk görüşmeden itibaren “Seçim sonuçları açısından hedef başarımızın altındayız ve bu durumu kabul ediyoruz, tabloyu detaylı olarak değerlendireceğiz” açıklaması yapıldı. Ne MYK değişikliğine ne de kongre kararına yer vermeyen bu açıklamanın ardından değerlendirme yazısı yazan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, daha sonra verdiği bir röportajda “Aktif siyaseti bırakıyorum” diyerek partisini sert şekilde eleştirdi. Demirtaş’ın açıklamaları tartışmayı büyütürken kongre süreci daha açık konuşulmaya başlandı. Özellikle uzun bir süredir ertelendiği kaydedilen “Bileşen kanunun yeniden değerlendirilmesi, ittifak politikalarının gözden geçirilmesi, parti politikalarının yenilenmesi” gibi birçok konuda HDP’nin karar alması sürpriz olmayacak gibi görünüyor. Henüz takvimi belirlenemeyen kongrede seçim sonuçlarının açıklanması ve beraberinde kadro değişikliğine gidilmesi.

ORTAK KÜME İÇİN 9 HAZİRAN’A KADAR

CHP listelerinden seçime katılan Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin Meclis’te daha aktif olabilmek için “ortak grup oluşturma” üzerinde çalıştığı biliniyor. Ancak 4 partiden Demokrat Parti’nin bu çalışmanın dışında kalmayı tercih edebileceği söyleniyor. Yemin töreni öncesi CHP kümesinden ayrılmaya başlayan partilerin, Meclis Başkanlık Divanı’nın oluşturulacağı 9 Haziran’a kadar karar alması gerekiyor. Ortak kümelenme ile ilgili taraflar nezdinde değerlendirme sürecinin devam ettiği, önümüzdeki hafta yapılacak orta parti istişaresinden sonra karar verileceği belirtildi.

haber-aslanapa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu