Ekonomi

New York Community Bancorp temettü kesintisi ve zararla karşı karşıya

Bölgesel bir bankacılık kurumu olan New York Community Bancorp (NYSE:NYCB), son zamanlarda sürpriz bir üç aylık zarar ve önemli bir temettü kesintisi de dahil olmak üzere önemli zorluklarla karşılaştı. T

Phoenix’in zorlukları, sorunlu ticari gayrimenkul (CRE) segmentinin etkisinden kaynaklanıyor. Bu gelişmeler, geçen hafta temettü kesintisinin açıklanmasından bu yana %60’ın üzerinde düşen NYCB hisse senedi fiyatında keskin bir düşüşe yol açtı.

NYCB’nin son etkinliklerinin zaman çizelgesi aşağıdaki gibidir:

19 Mart 2023’te NYCB yan kuruluşu Flagstar Bank, iflas eden borç veren Signature Bank’tan (OTC:SBNY) mevduat ve kredi satın almayı kabul etti. Hareket, CRE segmentasyonuna maruz kalan bölgesel bankaların sağlığına ilişkin daha geniş endişelerin olduğu bir dönemde geldi.

31 Ocak 2024’te NYCB hisseleri, bankanın temettüsünü %70 oranında azaltmasının ve dördüncü çeyrek için beklenmedik bir zarar bildirmesinin ardından %37,7 düştü. Ziyan’ın CRE portföyündeki gerginliğe bağlandığı belirtildi. Bunu takiben Moody’s, NYCB ve Flagstar Bank’ın tüm uzun ve kısa vadeli notlarını ve notlarını olası bir not indirimi için incelemeye aldı.

Ertesi gün, 1 Şubat 2024’te NYCB hisseleri %11,1 daha düşerek ABD bölgesel banka stoklarındaki düşüşe katkıda bulundu. Satış baskısına rağmen banka, piyasanın eylemlerinin değerinin farkına varmasıyla hisse senedi fiyatlarının toparlanacağına olan güvenini dile getirdi.

2 Şubat 2024’te NYCB hisseleri, önceki iki seanstaki %45’lik önemli düşüşün ardından %5 artışla hafif bir toparlanma sergiledi. Ancak piyasa kapandıktan sonra Fitch, NYCB ve Flagstar Bank’ın uzun vadeli ihraççı temerrüt notlarını düşürdü.

5 Şubat 2024 itibarıyla NYCB hisseleri düşüş eğilimini sürdürdü. Banka, Financial Times’ın bir raporunun ardından baş risk sorumlusu Nick Munson’un ayrıldığını doğruladı.

6 Şubat 2024’te ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yapılan bir duruşmada CRE kesintisinin bankalar üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri dile getirdi. Gerginlikler olmasına rağmen durumun bankacılık düzenleyicilerinin yardımıyla yönetilebileceğini söyledi. Aynı gün hissedarlar, NYCB’yi kredi kayıpları için ek fon ayırma ihtiyacını açıklamayarak kendilerini dolandırmakla suçlayan bir toplu dava açtı. Moody’s, NYCB’nin notunu hurda statüsüne indirdi ve daha fazla not indirimi olasılığına işaret etti.

NYCB, 5 Şubat itibarıyla toplam mevduatının 2023 sonundaki 81,4 milyar dolardan hafif bir artışla 83 milyar dolara çıktığını bildirdi. Banka ayrıca yeni bir baş risk sorumlusu ve baş denetim görevlisini işe alma sürecinde olduğunu da duyurdu.

7 Şubat 2024’te analistler, özellikle bankanın kilit yöneticilerin ayrılışını derhal duyurmaması başta olmak üzere yönetişim riskleriyle ilgili endişelerini dile getirdi. Ancak NYCB’nin güçlü likidite pozisyonunu kabul ettiler. Banka, deneyimli bankacılık uzmanı Alessandro DiNello’yu yönetim kurulu lideri olarak atadı ve sıkıntılı CRE segmentindeki riskini azaltma taahhüdünde bulundu.

Bu olaylar, NYCB ve CRE bölümüyle karşılaştırılabilir riske sahip diğer bölgesel bankaların karşılaştığı devam eden zorlukları yansıtıyor. Bankanın hareketleri ve piyasanın tepkisi yatırımcılar ve analistler tarafından yakından takip edilmeye devam edecek.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu