Haber

Millet İttifakı Ortak Politikalar Mutabakat Zaptı tanıtım toplantısını gerçekleştirdi

Millet İttifakı, “Yarının Türkiye’si için Ortak Politikalar Mutabakatı” konulu tanıtım toplantısı düzenledi.

Millet İttifakını oluşturan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), DEVA Partisi, Demokrat Parti (DP), Gelecek Partisi, DÜZGÜN Partisi ve Saadet Partisi, “Yarının Türkiyesi için Ortak Politikalar Mutabakat Metni” tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Ankara ATO Kongresi’nde düzenlenen toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Parti Genel Başkanı Ali Babacan, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu katıldı. Programa partilerin genel başkan yardımcıları ve temsilcileri de katıldı.

Ortak Politikalar Konsensüsü’nün Hukuk, Adalet, Doğru Yönetim, Liyakat ve Yolsuzluğa Karşı Çaba başlıklarını özetleyen CHP Sözcüsü Faik Öztrak, şu noktaları verdi:

Torba Kanun Uygulamasına son verilecektir. Hâkimler ve Savcılar Kurulu kaldırılacak ve yerine iki ayrı kurum kurulacak. Hakimler Adalet Bakanlığına bağlı olmayacak. Şükür formülüyle Anayasa Mahkemelerine atanma önlenecek. Seçim ve siyasi partiler mevzuatında düzenlemeler olacak. Seçim barajı yüzde 3’e düşecek. Siyasi partilere kapatma davası açılabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden izin alınması zorunlu hale gelecek. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki heyetler lav edecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı’na dönüşecek. Çevre, şehircilik ve iklim bakanlığından iklim, çevre ve orman bakanlığına değişecek. Ticaret Bakanlığı, Esnaf ve Ticaret Bakanlığı olarak yapılandırılacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı gidecek. Şehircilik ve Afet Yönetimi ile Bilgi ve Yenilik Bakanlıkları kurulacaktır. Bakan yardımcıları kaldırılacak ve yerine müsteşarlık sistemi getirilecektir. Strateji ve Planlama Teşkilatı kurulacaktır. Kamu istihdamı için mülakatlara son verilecektir.

DEVA Partisi ekonomive Finans Politikaları Lideri İbrahim Çanakçı, ekonomi alanında yapılacak çalışmaları şöyle sıraladı:

Köklü reformlar yapılacak. Ekonomi üretken, rekabetçi, kaliteli istihdam yaratacak ve ekonomik aktörlere güven verecektir. Tek haneli rakamlara inecek olan hayat pahalılığı, iki yılda enflasyonun düşürülmesiyle son bulacak. Büyüme hızını yüzde 5’in üzerine çıkaracak, kişi başına düşen gelir en az iki katına çıkacak. 5 yılda 5 milyon istihdam yaratılacak. Aşırı yoksulluk sıfırlanacak, beş yılın sonunda ihracat 600 milyon dolar olacak, teknoloji ihracatı ikiye katlanacak. Merkez bankasının kurumsal kapasitesi ve bağımsızlığı sağlanacaktır. Merkez Bankası ve kurumları Ankara’ya taşınacak. Döviz tasarruflu mevduatta yeni hesap açılmayacak, mevcut hesaplar vade sonunda kapatılacaktır. Cumhurbaşkanlığı Çankaya konağına taşınacak.

Ortak Politikalar Mutabakatı’nın Bilim, Ar-Ge, İnovasyon, Girişimcilik, Dijital Dönüşüm, Eğitim ve Öğretim departmanlarını anlatan Demokrat Parti Ekonomik İşler Lideri Bülent Şahinalp, yapılacak düzenlemelerin şunları içereceğini açıkladı:

Akademisyenlerin özlük hakları ve gelirlerinde iyileştirmeler yapılacaktır. Yüksek Lisans ve Doktora programlarına devam eden öğrenciler için burs olanakları artırılacaktır. Türkiye Endüstriyel Tasarım Enstitüsü kurulacaktır. Yüksek teknoloji firmaları desteklenecektir. Kadın ve genç girişimciliğine yönelik özel teşvik programları hazırlanacaktır. Yapay Zeka Etik Kurulu kurulacaktır. Operatörlere 5G lisansı verilmesi süreci hızlandırılacaktır. Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi dijital cihazlardaki vergi oranları düşecek. 6-25 yaş arası tüm öğrenci ve gençlere aylık 5 GB internet hizmeti ücretsiz verilecek. Devlet okullarında ücretsiz su, süt ve öğle yemeği verilecek. Liselere Geçiş Sınavı kaldırılacaktır. Üniversite giriş sınavları bir kez değil, yıl boyunca farklı zamanlarda yapılacak. Zorunlu eğitim 1 yıl okul öncesi eğitim 5 yıl ilkokul 4 yıl ortaokul 3 yıl lise olarak değiştirilecek. YÖK kaldırılacak ve yerine başka bir kurum kurulacak.

Ortak Politikalar Konsensüsü’nün tarım, sanayi ve teknoloji, savunma sanayi, enerji ve madencilik gibi sektörel politikalarını anlatan Gelecek Partisi Siyasi İzleme Lideri Feridun Alım, uygulanacak düzenlemelerde şu unsurların yer alacağını duyurdu:

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı olarak yeniden yapılandırılacaktır. Tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulanacak ve ödemeler hasattan sonra yapılacak. Parite uygulamasına geçilecek süt ve et üreticileri enflasyona karşı korunacak. Ziraat Bankası çiftçi bankası olarak faaliyet gösterecek. Savunma sanayi daha ileriye taşınarak dışa bağımlılık azaltılacak, silahlı kuvvetlerin harekât gücü ve caydırıcılık artırılacaktır. Ticaret Bakanlığı, Esnaf ve Ticaret Bakanlığı şeklinde yeniden yapılandırılacak. Esnafın emekli olabilmesi için gerçek borç hakkı verilecek. Elektrik, doğal gaz ve petrol piyasalarındaki rekabeti engelleyici ayrıcalıklar yeniden düzenlenecek, yenilenebilir yeşil enerjiye verilen değer artırılacak ve mevcut doğal gaz anlaşmaları yeniden düzenlenecektir. Akkuyu Nükleer Santrali sözleşmesi yeniden gözden geçirilecek, Türkiye’ye ait madenlerin aranmasına hız verilecek, Kanal İstanbul projesi iptal edilecek, araç muayene istasyonları artırılarak rekabete açılacak, Atatürk Havalimanı hazır hale getirilecek tekrar uçuş için Yeni bir turizm kanunu çıkarılacak, yeni termik santral yapılmayacak.

Sosyal Politikalara ilişkin yapılacak reformlar hakkında bilgi veren ÂLÂ Parti Kalkınma Politikaları Lideri Ümit Özlale, şu konuları sıraladı:

Devlet okullarında okuyan tüm çocuklara kahvaltı ve öğle yemeği verilecektir. Yoksul ailelere gıda ve hijyen takviyesi yapılacak. Ulusal ebeveynlik programı uygulanacaktır. Sokakta dilenen tüm çocuklar savunulacak. Geliri kesin olarak belli bir düzeyin altında olan hanelere takviye yapılacak. Emekli maaşlarının artışında sadece enflasyon değil, büyümenin etkisiyle refahta meydana gelen artış da dikkate alınacak. Türkiye’de kaçak yabancı işçi çalıştırılması önlenecektir. TOKİ’nin sadece sosyal konut yapması sağlanacak, dar gelirli ailelerin peşin ödemeden kira ödeyerek konut sahibi olabilmesi sağlanacak. Yabancıların gayrimenkul satın alarak vatandaşlık almaları engellenecek. Engelli aylıkları, bakım ödenekleri ve maddi tabanlar yüksek enflasyon hesaplanarak yeniden düzenlenecek. Tüm uluslararası anlaşmalar geri yüklenecek. Türkiye Kalkınma Konseyi kurulacaktır. KYK borçları sosyal sorumluluk projelerinde çalışarak ödenebilir. Uyuşturucu tacirlerine verilecek cezalar ikiye katlanacak.

Ortak Politikalar Mutabakatı’nın dış politika, milli savunma, güvenlik ve terörle mücadele, siber güvenlik, göç ve sığınmacı politikalarını anlatan Saadet Partisi Ekonomik ve Sosyal İşler Lideri Sabri Tekir, uygulanacak unsurları şöyle sıraladı: aşağıdakiler:

Dışişleri Bakanlığı, dış politika üretimi, karar ve uygulamasındaki rol ve görevini yeniden kazanacaktır. Bakanlığa personel alımı, siyasi tercihlerden uzak, objektif, inandırıcı, liyakat ve liyakate dayalı detaylı bir sınav sistemi ile yapılacaktır. Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik hedefi doğrultusunda, bu alanda sürecin ilgili ülkelerinde diyalog geliştirilecektir. Türkiye ve AB, sığınmacıların yükünü paylaşacak. NATO içindeki katkılar rasyonel bir biçimde devam edecek. Türk Devletleri Teşkilatı, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi kuruluşlardaki konum güçlendirilecektir. Azerbaycan ile kardeşlik bağları güvene dayalı olarak daha da güçlendirilecektir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kazanılmış hakları korunacaktır. Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sona erdirilmesinde çoklu müzakere süreçlerinden sonuç alınmasına öncelik verilecektir. Türk ordusu ileri teknoloji cihazlarla donatılacak ve harekât yönleri güçlendirilecektir. Milli Savunma Bakanlığı teşkilat yapısı gözden geçirilecektir. Kuvvet komutanlıkları Genelkurmay’a yeniden atanacak. Güç unsurları kullanılarak teröre karşı mücadele sürdürülecektir. Çeşitli başvurular ile Türk vatandaşlığının verilmesine son verilecektir. Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmelerine izin verilecek. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu