Haber

İddia: Sezgin Baran Korkmaz’ın Nuruosmaniye’deki binanın yeni planı

Adı ‘kara para aklama’ suçlamalarıyla gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz, geçtiğimiz günlerde ABD’de yargılandığı davada tahliye oldu.

ABD’de 132 milyon dolar ödediği gerekçesiyle serbest bırakılan Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin devam ettiği iddia ediliyor. İstanbul Nuruosmaniye’deki 50 milyon dolarlık binanın Sezgin Baran Korkmaz’ın Borajet’e yönelik operasyonu sonucunda 16 Haziran 2023’te Şaban Kayıkçı’ya satıldığı iddiaları gündeme geldi.

Şaban Kayıkçı, Kervansaray ve Paramount Otel’in sahibidir.

Birgün’den Timur Selçuk’un haberine göre Sezgin Baran Korkmaz, Borajet ile yaptığı devir sözleşmesi sonucunda şirketin eski sahibi Yalçın Ayaslı’nın borçları nedeniyle Nuruosmaniye’deki binanın Şaban Kayıkçı’ya devrinin yolunu açtı. .

PARAMOUNT OTELİNDEN NURUOSMANİYE’YE

Timur Selçuk’un yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Yıllar geçti, Türkiye’de yedek kulübesi değişmedi.

2023 yılında yine bilerek çok pahalıya mal olan ve çevresinde aynı isimleri taşıyan bir yapıdır.

Bu kez yapı; Nuruosmaniye’de, İstanbul Kapalıçarşı’nın yanında. Değeri yaklaşık 50 milyon dolar. Turistik Nuruosmaniye Caddesi’ndeki bu binada Babıali döneminde Milliyet Gazetesi bulunuyordu. ABD’de yaşayan iş adamı Yalçın Ayaslı, binayı satın aldıktan sonra düzenleyerek Armaggan adlı mağazayı açtı. En üst katında açılan Osmanlı mutfağından gurme lezzetler sunan Nar Restaurant bir dönem popüler bir mekan olmuştu.

Yalçın Ayaslı, Borajet’in sahibiydi. Ve bu şirket 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Sezgin Baran Korkmaz’ın hedefiydi. Yalçın Ayaslı’nın iddiasına göre; FETÖ iddialarıyla Borajet ve kendisi hakkında haber yapan Sezgin Baran Korkmaz, Borajet’i bedelsiz almak istedi. Bu süreçte Borajet’in sözleşmeleri iptal edildi ve battı. Yalçın Ayaslı, Borajet’in hisselerini bedelsiz olarak SBK’nın sahibi olduğu Bugaraj A.Ş.’ye devretti.

Sözleşmeye göre SBK’nın şirketi Borajet’in banka borçları dışındaki tüm borçlarını üstlenecekti. Ancak Borajet’in uluslararası bir bankaya borcu vardı. Bu borcun ödenmemesi durumunda Yalçın Ayaslı’nın İstanbul Kapalıçarşı’nın bitişiğindeki Nuruosmaniye’deki 5 katlı binası ipotek edildi. Diğer bir deyişle, gelecekteki olası borçlara karşı bir teminat ipoteğiydi.

Paramount Oteli gibi birçok mülkten sonra şimdi değeri 50 milyon dolar olan bu bina, ‘çökme’ iddiasıyla dava konusu oluyor.

Yalçın Ayaslı’nın avukatı Mustafa Ateş, Nuruosmaniye’deki ipotekli binanın kanuna aykırı olarak satıldığını iddia ederek dava açtı.

Mustafa Ateş, Yalçın Ayaslı’nın avukatı Burhan Asaf Şafak’ın binanın ipotek ve icra takibi sırasında bu durumu bilmesine rağmen binayı devralmasının hukuka aykırı olduğunu savunuyor.

Avukat Mustafa Ateş, bunu tespit ettikten sonra, aksi tespitle Armada Varlık A.Ş ve Yalçın Ayaslı’nın eski avukatı Burhan Asaf Şafak’a Nuruosmaniye’deki bina ile ilgili dava açarak, tapu tescil ve iptal davası açtı. Burhan Asaf Şafak’ın tapu kaydının yolsuzluk nedeniyle iptalini talep ederek, binanın yeniden Yalçın Ayaslı’ya tescil edilmesini talep etti. Belgede davalı olarak Armada Varlık Yönetim A.Ş. ve Burhan Asaf Şafak. İstanbul 19. Asliye Hukuk Mahkemesi, Mustafa Ateş’in talebi üzerine 28 Nisan 2022’de binanın tapu senedinin ‘davalı’ olduğuna karar verdi.

Kapalıçarşı yanındaki binanın davası sürerken bir gelişme daha yaşandı. Argümana göre; Burhan Asaf Şafak, tapuda ‘davalı’ şerhi bulunan binayı 16 Haziran 2023’te sattı.

Sizce kim aldı?

Yine yanılmamışsın.

Şaban Kayıkçı.

Tartışmalı satışlar her zaman olduğu gibi tersine döndü ve Şaban Kayıkçı’da sona erdi.

Peki, SBK’nın gişelerinin en sonunda ve en kârlı anında devreye giren Şaban Kayıkçı’nın sırrı ne?

Diyarbakırlı iş insanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul belediye başkanlığından bu yana yanında olan danışmanı Mücahit Arslan’a (gerçek adı Ali İhsan Arsan) çok yakın. Mücahit Arslan ona ‘Ağabey’ diyor.

Şaban Kayıkçı’nın hayatı AKP döneminden bir peri masalı gibi.

Bugün milyarlarca doları yöneten Şaban Kayıkçı, yıllar önce Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğü’nde sıradan bir memurdu. Hükümete bağlı Gübretaş, çiftçiye ucuz gübre sağlamak için 2008 yılında İran’da Razi Petrokimya’yı satın alma kararı aldı. Bu arada Şaban Kayıkçı Asya Gaz şirketini kurdu. Sadece 4 ay sonra kamu bankalarından 20 milyon euro kredi ile Razi Petrokimya’nın satışında yüzde 24 ortak yapıldı. O dönemde MHP milletvekilleri bu satışta yolsuzluk olduğu iddiasıyla açıklamalarda bulundu. Çiftçinin gübre maliyeti azalmadı, aksine her geçen gün katlanarak arttı ama Şaban Kayıkçı büyük bir servetin sahibi oldu. Şaban Kaşıkçı’nın Gübretaş’ın gemilerini nasıl satın aldığını Bahadır Özgür’ün yazılarından öğrendik.” (TAM YAZI)

viransehir-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu