Yaşam

Gladyatör Filmini Tekrar İzlemenizi Sağlayacak 10 Gerçek: Sıfırdan Kolezyum Yaptılar!

gladyatör aktörler Ortada öne çıkan Russel Crowe ve yönetmen Ridley Scott’ın performansıyla sinema, döneminde büyük ses getirmişti. İmparator Marcus Aurelius’un hükümdarlığı döneminde geçen film, izleyicilere büyüleyici bir deneyim sunmak için dram ve aksiyonu ustalıkla harmanladı.

Herkes sahneleri görselleştirseydi Gladyatör sineması hakkındaDaha önce duymadığınız 10 gerçeği okuduktan sonra filmi tekrar izlemek isteyebilirsiniz.

Gladyatör filminin konusunu kısaca hatırlayalım:

  • Yıl: 2000
  • Tür: Aksiyon, Macera, Dram
  • Yönetmen: Ridley Scott
  • Oyuncular: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen
  • IMDb’si: 8.5

gladyatör filmi, Cesur General Maximus’un hikayesini anlatıyor. Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un ölümünün ardından imparatorun oğlunun ihanetine uğrayan ve ailesi öldürülen Maximus, köle ve gladyatör olarak hayatta kalır. Arenada kavga ettikten sonra Roma’ya döndü Maksimumİntikam arayışında İmparator Commodus’la karşı karşıya gelir ve adaleti sağlamaya çalışır.

Gladyatör filmi gerçekleri:

  • Ridley Scott, 19. yüzyıldan kalma bir tabloyla yönetmen koltuğuna oturdu.
  • Senaryo defalarca değiştirildi.
  • Bazı karakterler ve olaylar tamamen kurguydu.
  • Başrol için diğer adaylar arasında Russell Crowe’un dışında isimler de yer aldı.
  • Gerçeği yansıtacak binlerce kostüm üretildi.
  • Gerçekte hiçbir sınır tanınmadı ve yeni bir Kolezyum inşa edildi.
  • Oliver Reed yapım sırasında öldü.
  • Açılış sahnesi için gerçek orman yakıldı.
  • Gerçek olan bir diğer şey ise sinemadaki kaplanlardı.
  • Kullanılan silahlar gerçeği tam olarak yansıtmıyordu.

Ridley Scott, 19. yüzyıldan kalma bir tabloyla yönetmen koltuğuna oturdu.

Gladyatör filmini yapımcılar yönetecek Ridley Scott’a Bir teklifte bulundu ve ikna etmek için ona Jean-Léon Gérôme’un Pollice Verso kitabının bir kopyasını gösterdiler. Scott fotoğraftan etkilenerek o döneme bağlandı ve teklifi kabul etti.

Senaryo defalarca değiştirildi.

Gladyatör yaratma süreci bir Hollywood destanı Çok dramatik ve ilginçti. Sinema aslında çok farklı bir senaryoyla başladı. Ancak orijinal senaryo, yönetmen Ridley Scott ve başrol oyuncusu Russell Crowe tarafından birçok kez yeniden yazıldı. Karakterini daha da derinleştirmek için Crowe senaryoya kişisel müdahale Yaptığını söylüyor. Bu süreç sinemayı daha karmaşık ve duygusal hale getirdi.

Bazı karakterler ve olaylar tamamen kurguydu.

Gerçek İmparator Commodus’un büstü

Gladyatör tarihi bir film olmasına rağmen Ridley Scott bu destansı hikayeyi anlatırken bazı sorunlar yaşadı. sanatsal özgürlükler Satın aldığınızı unutmamalısınız. Sinemada Roma İmparatorluğunun dramatik ve şiddet dolu günleri anlatılıyor ancak bazı karakterler ve olaylar tamamen kurgu.

Maximus Decimus Meridius adlı karakter aslında hiç var olmadı kahraman. Ancak karakterin yaratılışında gerçek Roma tarihi ve kültüründen esinlenilmiştir.

Öte yandan İmparator Commodus gerçekten de tarihi bir figür. Ama filmdekinden daha fazlası sadist bir adam Kesinlikle öyle. Rakibini önce sırtından bıçaklamak, arenada insanları kavga ettirmek gibi pek çok acımasızlığı vardı. Öyle ki bazı tarihçiler öyle diyor ki Roma İmparatorluğu’nun çöküşündeki rolüöyle olduğunu düşünüyor.

Başrol için diğer adaylar arasında Russell Crowe’un dışında isimler de yer aldı.

Gladyatör filmi oyuncuları Seçim aşaması da bir başka ilginç konu. Russell Crowe o zamanlar büyük bir yıldız değildi. Ama Scott, Crowe TulumFilmdeki performansını gördükten sonra onun Maximus rolü için mükemmel olduğunu düşündü.

Mel Gibson’a Kendisine başrol teklif edildiği bilinse de Gibson hem rol için çok yaşlı olduğunu söylüyor hem de Scott bu teklifin yapılmadığını belirtiyor. Maximus rolü için Hugh Jackman ve Antonio Banderasdeğerlendirildi.

Gerçeği yansıtacak binlerce kostüm üretildi.

Scott sinemanın temel bir hikaye olmasını istedi. Bu nedenle yapımcılar set tasarımı ve kostümler açısından dönemin Roma’sını olabildiğince gerçekçi yansıtmak istediler. Bu nedenle oyuncular ve figüranlar adına 100 binden fazla kostüm,30 bin zırh hazırlandı.

Gerçekte hiçbir sınır tanınmadı ve yeni bir Kolezyum inşa edildi.

Hikayeden sapmamak için Kolezyum’un bir parçası olan replikası yapıldı. 15 metre uzunluğunda inşaat, 1 milyon dolara mal oldu ve 7 ayda tamamlandı. Kolezyum’un yarım kalan kısımları CGI teknikleriyle tamamlandı. Bu o dönem için oldukça yenilikçi bir yaklaşımdı ve sinemadaki arenaların gerçekçi görünmesini sağlıyordu.

Oliver Reed yapım sırasında öldü.

Oliver Reed 61 yaşında alkol bağımlılığı nedeniyle hayatını kaybetti ve film henüz tamamlanamadı. Scott onu filmden tamamen çıkarmak yerine ölüm sahnesini yeniden yazdımCGI teknikleriyle sinemada yeniden var oldu.

Açılış sahnesi için gerçek orman yakıldı.

Roma İmparatorluğu’nun Germen kabilesiyle karşı karşıya geldiği sahnede orman tam anlamıyla yakılıyor. Herkes bu sahnenin CGI olduğunu düşünüyordu ama gerçek öyle değildi. İngiltere’nin Bourne Woods kentinde çekilen sahne için Kraliyet Ormancılık Kurulu’ndan izin alındı.Bu rahatlamanın nedeni ise bölgenin ormansızlaştırılmasının komite tarafından planlanmış olması ve dolayısıyla Gladyatör sinemasının bu görevi üstlenmesiydi.

Gerçek olan bir diğer şey ise sinemadaki kaplanlardı.

Özellikle vahşi hayvanların yer aldığı çekimlerde CGI tercih edilse de gerçek kaplanlar kullanıldı. Ellerinde tüfek ve sakinleştirici oklarla bekleyen kaplan bekçileri vardı ve hayvanların 5 metreden fazla yaklaşması yasaklandı. Ancak bir sahnede işler ters gitti ve kaplan Russell’a çok yaklaştı.

Kullanılan silahlar gerçeği tam olarak yansıtmıyordu.

Tarihsel sinemalar gerçekleri sanatsal yorumlarla birleştirme ve ayrıntılara odaklanma eğilimindedir. kurgusal unsurlar ekleyebilir. Tarih meraklıları aslında bu tür kurgu unsurları kolaylıkla ayırt edebilirler.

Almanya’daki savaş sahnesi Büyük dart fırlatıcıları ve mancınıklarla süslenerek izleyicilere büyük heyecan yaşatıldı. Ancak bu kuşatma silahları tarihsel olarak o dönemin ormanlık alanlarında hareketli platformlar olarak değil, sabit savunma araçları olarak kullanılıyordu.

Sadece bir film değil aynı zamanda kültürel bir simge olan Gladyatör, yıllar geçmesine rağmen etkisinden hiçbir şey kaybetmiyor. Tam tersine her yeni izleyiciyle hayran kitlesini genişletiyor. Tarihi dizilerle ilgilenenlerAynı zamanda kaynağı olan Gladyatör filmiyle ilgili bu gerçeklerden hangilerini biliyor muydunuz?

Gladyatör hayranlarını yorumlara bekliyoruz.

Kaynaklar: IMDb, Tüm Doğru Filmler, Screen Rant

Filmler ve dizilerle ilgili farklı ve bilinmeyen gerçekleri anlatan diğer içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu