Haber

Gabon’daki askeri darbeyi yöneten General Brice Oligui Nguema geçici cumhurbaşkanı oldu

Gabon’daki askeri darbeye liderlik eden General Brice Oligui Nguema, geçici devlet başkanı olarak yemin etti.

Orta Afrika ülkesi Gabon’da askeri darbenin ardından geçici hükümet kuruldu. Darbenin arkasındaki isim Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema, bugün Anayasa Mahkemesi’nde yemin ederek ülkenin geçici cumhurbaşkanı oldu. Nguema, cumhuriyeti ve demokrasiyi koruyacağına Cumhuriyet Muhafızları üniformasıyla yemin etti. Geçiş döneminin sona ermesinin ardından özgür ve şeffaf seçimler vaat eden Nguema, siyasi suçlulara af sözü verdi. Yemin töreni kapsamında başkent Libreville’deki başkanlık sarayında askeri geçit töreni düzenlendi.

Gabon’da darbe

Gabon’da 30 Ağustos’ta 12 asker darbe yapmış, Gabon Devlet Lideri Ali Bongo Ondimba ise evinde gözaltına alınmıştı. Askerler, ülkenin resmi kurumlarının kaldırıldığını, seçim sonuçlarının iptal edildiğini ve sınırların geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

General Nguema, darbenin ardından iş dünyası temsilcileri, dini liderler, sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, diplomatlar ve gazetecilerle bir araya gelerek mağduriyet ve şikâyetleri dinledi.

Ali Bongo Ondimba, Gabon’u 41 yıl yöneten babası Omar Bongo Ondimba’nın ölümünün ardından 2009 yılında iktidara geldi ve 26 Ağustos’ta yapılan genel seçimleri üçüncü kez kazandı. Ancak muhalefet seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti. – LIBREVILLE

ihsangaziajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu