Teknoloji

Dünya’nın sonuna kadar dayanacak denilen sığınak

ABD’nin Colorado eyaletindeki Cheyenne Dağı’nın altında, Dünya’nın sonuna hazırlanan bir yerleşim yeri gizleniyor. Cheyenne Dağı Kompleksi, Soğuk Savaş’ın en yoğun olduğu dönemde inşa edildi ve her türlü nükleer, elektromanyetik ve biyolojik saldırıya karşı dayanabilecek şekilde tasarlandı.

Bu inanılmaz sığınak, Amerika’nın en güvenli askeri tesislerinden biri ve 760 metre granit tarafından korunuyor. Kompleksin giriş kemeri, oldukça büyük olmasına rağmen Cheyenne’in gölgesinde kalıyor ve eğimli tasarımı istenmeyen malzemeleri diğer uca yönlendirecek bir tüneli besliyor.

23 tonluk patlama kapıları herhangi bir direkt patlama etkisine maruz kalmayacağından dolayı, bu düzenin Cheyenne Dağ Kompleksi’ni 30 megatonluk bir nükleer bomba karşısında bile güvende tutacağı tahmin ediliyor. Bu, Soğuk Savaş döneminde ABD tarafından üretilen Mk-41 olarak da bilinen B41 gibi bir nükleer bombaya karşı dayanacağı anlamına geliyor. Yine de bu koruması, şimdiye kadar geliştirilmiş ve test edilmiş en güçlü nükleer silah olan 50 megatonluk Çar Bombasına karşı zorlanabilir.

Ultra güvenlikli askeri tesisin kapıları 11 Eylül olaylarında kapatıldı ve belirlenen bir füze fırlatılması ya da ulusal tehdit tatbikatı gibi ciddi bir tehdit durumunda da aynı şekilde kapatılıyor. Güneş’ten veya silahlardan gelecek elektromanyetik kimyasal, biyolojik veya nükleer tehditler böyle bir kapanmayı gerektirebilir ve bu saldırılar sonucunda dağda ve çevresinde kalacak her türlü malzeme, Cheyenne Dağı Kompleksi içinde duvarlarla çevrili 300 kadar insanı koruyan basınçlı hava sistemi sayesinde dışarıda tutuluyor.

2.915 metre yükseklikte 2,1 hektarlık bir alanı kapsayan yaylı monteli 15 binası bulunan Cheyenne Dağ Kompleksi’ne yer açmak için 693.000 ton gibi muazzam miktarda granitin kaydırılması gerekti. Kompleks, ilk kez 20 Nisan 1966’da faaliyete geçmesinden bu yana aktif kaldı ve sürekli mürettebatlı bir şekilde Dünya’nın sonunu getirebilecek türden acil durumlara karşı hazırlıklı durumda.

Bu muazzam savunma yapısı, hava ve uzay gözetimi, balistik füze savunması, acil durum operasyonları ve istihbarat analizi dahil olmak üzere çeşitli askeri ve sivil operasyonlara ev sahipliği yapıyor.

baskaleajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu