Ekonomi

Dünyanın en zengin ikinci adamı ünlü milyarder yatırımcıya savaş açtı

Emre ERGÜL

ABD’de milyarderlerin savaşı… Bir yanda 166 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Güney Afrika asıllı 51 yaşındaki ABD’li Elon Musk. Öte yandan 92 yaşındaki Macaristan asıllı ABD’li yatırımcı George Soros, 8.6 milyar dolarlık kişisel servetiyle…

Savaş, Musk’ın daha önce kimsenin anlamadığı “Soros bana Magneto’yu hatırlatıyor” tweetiyle başladı. Magneto, Marvel’in X-Men serisinde geçen bir çizgi roman kahramanı…

Hikayesini bilmeden savaşın içeriğini anlayamayız. O halde özetleyelim: Mutant insan Magneto’nun adı Erik… Çocukluğu Polonya’da bir Nazi ölüm kampı olan Auschwitz’de geçti. II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra Auschwtiz’de tanıştığı ve yardım ettiği Magda ile evlendi ve bir çocuğu oldu. Çocuğu bir yangında korurken, Magda korkar ve Erik’in mutant güçleri ortaya çıkınca kaçar. İsrail’e giden Erik, burada tanıştığı Mutant Charles Xavier’in rehberliğinde tüm dünyanın mutant bir terörist olarak tanıdığı Magneto’ya dönüşür. Musk’ın tweet’inden sonra, Brian Krassnestein adlı bağımsız bir gazeteci bir mesajla olayı başka bir yere götürdü: “İlginç gerçek: Magneto’nun Holokost’tan sağ kurtulan biri olarak deneyimleri onun bakış açısını, derinliğini ve empatisini şekillendirdi. Aynı zamanda bir Holokost mağduru olan Soros, iyi niyeti nedeniyle sürekli saldırıya uğruyor ve bazı Amerikalılar sırf bu siyasi bağlantılara katılmadıkları için onu kötü buluyor.”

Musk bu açıklamanın ardından ikinci ve daha sert açıklamasını yaptı: “Niyetlerinin iyi olduğunu varsayıyorsunuz. Değiller. Medeniyet dokusunu aşındırmak istiyor. Soros insanlıktan nefret ediyor.”

Bu noktada antisemitizme karşı kurulan Anti-Defamation League’in (ADL) CEO’su Jonathan Greenblatt devreye girdi: “Musk’un Soros’u bir Yahudi hainle karşılaştırması sadece acıklı değil, aynı zamanda tehlikeli.” Musk yine durmadı, liderliğindeki birimin adıyla Greenblatt’a vurdu: “Bana iftira atmayı bırak. ADL’nin adındaki A’yı çıkarmasına izin ver!”

Kavganın asıl sebebi, Soros’un geçtiğimiz günlerde yüklü miktarda Tesla hissesini sattığını açıklaması olacak gibi görünüyor. CNN’e göre, “Soros’un Tesla’ya yaptığı yatırım, genel yatırım portföyü açısından mütevazı bir yatırımdı.” 2022’nin ikinci çeyreğinde 89 bin 600 bölünmüş hisse satın alan Soros’un, 2022’nin son üç ayında ek 242 bin hisse satın almadan önce bunları üçüncü çeyreğe kadar elinde tuttuğu bildiriliyor. Ancak geçen hafta Menkul Kıymetler’e yaptığı son başvuruya göre, tüm hissesini sattı.

140 milyon Twitter takipçisi bulunan Musk, bir süre önce verdiği bir röportajda, “Ne istersem söylerim, bedeli para kaybetmek olsa bile” demişti. Soros tarafının nasıl tepki vereceği merak konusu.

Soros yıllardır Türkiye dahil birçok ülkenin hükümetlerine karşı Açık Toplum Vakıflarını desteklemekle suçlanıyor. Bu vakıflara 32 milyar dolardan fazla bağış yaptığı söylenen Soros’un, eski ABD Başkanı Donald Trump’a dava açan Manhattan savcısı Alvin Bragg’ı desteklediği öne sürülüyor.

Bu hafta başlarında ortaya çıkan “Öldü” tezlerinde “Kalp krizi geçirmedim. Yaşıyorum” yazıyordu. Soros’un oğlu Alex, Demokrat Parti’yi açıkça destekliyor. Fox International’ın haberine göre Alex, Beyaz Saray, Ekim 2021’den bu yana 14 kez “iş görüşmeleri yaptı”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu