Ekonomi

Citi, Tedarik Zinciri İncelemesine Göre Apple Üretiminde Yakında Bir Azalmanın Olmayacağını Bildirdi

Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) Perşembe günü mali sonuçları açıklamadan önce, Citigroup analistleri Salı günü yatırımcıların dikkat ettiği üç ana konu hakkında bir brifing paylaştı: iPhone talebi, Vision Pro’ya erken tepkiler ve şirketin yapay zeka (AI) alanındaki ilerlemeleri.

Citigroup analistleri, Çin’deki iPhone satışlarıyla ilgili endişelere rağmen, tedarik zincirine ilişkin araştırmalarının, Aralık ve Mart çeyrekleri için üretimi azaltma yönünde acil bir planın olmadığını gösterdiğini gözlemledi.

Analistler müşterilere yazdığı bir notta, “Dördüncü çeyrekte, Apple’ın sevkiyatları dünya çapındaki %8,5’lik artışa kıyasla %12 arttı ve bu dönemde pazar payının neredeyse dörtte birini yakaladı.” dedi.

“Özellikle Çin’de Apple, dünya çapındaki %5’lik düşüşe kıyasla yıllık bazda büyümede %2,2’lik bir düşüşle 2023 takvim yılında lider konumunu korudu. Dördüncü çeyrekte Apple’ın Çin’deki pazar payı %20 oldu. önceki yıla göre %20 oranında düşüş gösterdi.” Promosyon faaliyetleri ve birinci sınıf akıllı telefonlara olan talebin devam etmesi sayesinde beklenenden daha iyi bir şekilde, yıllık %2,1’lik bir düşüşe ve küresel olarak %1,2’lik bir artışa karşılık gelen %6’dan %20’ye hafif bir düşüş yaşandı. “Güzeldi.”

Citigroup, mart ayında iPad ürün grubunda beklenen güncellemeyle birlikte talepte artış olabileceğini, bunun da ortalama satış fiyatında artışa yol açabileceğini belirtti.

Yaklaşan Vision Pro kulaklıklara ilişkin beklentileri konusunda Citigroup, medya ve teknoloji yorumcularından gelen ilk tepkilere ve ön sipariş sayılarına göre olumlu yaklaştı.

“Apple’ın (1) halihazırda kulaklığın cerrahi prosedürler, uçak bakımı ve eğitim ortamları gibi gelecekteki işyeri kullanımlarını düşündüğünü gözlemliyoruz. (2) Kulaklıkla ilgili deneyimli artırılmış gerçeklik kullanıcılarından gelen ilk incelemeler, benzersiz bir kullanım kolaylığına işaret ediyor ve bunun erken benimsenmesinde önemli bir faktör olabileceğini düşünüyoruz. “

Vision Pro’nun 3.499 dolarlık fiyat etiketi bazı tüketicileri onu satın almaktan caydırabilirken, “kulaklığın kullanıcı dostu olmasının, uygulama çeşitliliğinin ve rakiplere karşı teknolojik üstünlüğünün yaygın olarak tanınması, gelecekteki daha uygun fiyatlı modelleri oldukça olumlu bir şekilde konumlandırabilir.”

Apple’ın yapay zeka girişimleri açısından Citigroup, şirketin yakın zamanda “Ajax” adı verilen büyük dil modellerinde “önemli ilerleme” kaydettiğini belirtiyor.

Buna ek olarak, Apple’ın ‘LLM in a Flash’ araştırması, analistleri “minimum bellekle karmaşık büyük dil modellerini çalıştırma yeteneğinin, cihazlardaki yapay zeka işlevlerini önemli ölçüde geliştirebileceği ve daha önce kaynaklarla sınırlı olan yeni uygulamalar için olasılıklar açabileceği” konusunda ikna etti.

Apple, yapay zeka alanında diğer teknoloji şirketlerinin gerisinde kalsa da son iki yılda kaydettiği ilerleme umut verici görünüyor.

“Apple’ın son iki yılda AI/ML alanında artan işe alımları ve birleşme ve satın almalar yoluyla AI’ya yaptığı önemli yatırımlarla, Apple’ın üretken AI’yı iPhone’lara ve diğer donanım ürünlerine entegre etme çabalarını hızlandırdığına inanıyoruz… “Apple’ın, yaklaşan Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC) ve bu yılın sonlarında iPhone 16’da ek yapay zeka özelliklerini tanıtacağız.”

Salı günü öğleden sonra Apple’ın hisse fiyatı %2,07 düşüşle 187,77 dolara geriledi.

Bu makale yapay zekanın yardımıyla üretilmiş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla ayrıntı için şartlar ve koşullarımıza bakın.

haber-cumayeri.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu