Haber

Çin, bu yıl uzay istasyonuna iki yeni taykonot ekibi gönderecek

Çin’in bu yıl dünya yörüngesine kurduğu Tiengong Uzay İstasyonu’na iki taykonot grubu göndereceği bildirildi.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı’ndan (CMSA) yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında istasyona iki insanlı uçuş ve ikmal görevi yapılacak.

Mayıs ve Ekim aylarında Shincou-16 ve Shincou-17 servisleri ile iki taykonot ekibinin istasyona ulaştırılması planlanıyor.

Ana iskeleti 2022 yılı sonunda tamamlanacak olan istasyonun “uygulama ve geliştirme” aşamasında görev alacak yeni taykonot grupları, ekipman bakım görevlerini, araç dışı faaliyetleri, bilimsel deneyleri ve teknolojik testleri gerçekleştirecek.

Öte yandan taykonotların günlük ihtiyaçları ve tüketim sorunlarının yanı sıra istasyon için gerekli ekipman, yedek modül ve yakıtın temin edilmesi için Tiencou-6 mekiği ile ikmal seferi Mayıs ayında yapılacak.

Çin’in uzay istasyonu kurma planı

ABD uzay araştırmaları alanında işbirliğini yasakladığı ve ISS programına katılımını engellediği için Çin kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışıyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşması planlanan “Tiengong” (gökyüzü sarayı) adlı istasyon, Rusya’nın artık kullanılmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık olarak aynı boyutlara sahip.

İstasyonun ana bölümü olan “Tienhi” (göksel uyum) adı verilen çekirdek modül 29 Nisan 2021’de, ilk laboratuvar modülü “Vintien” (cennetleri aramak) 24 Temmuz 2022’de, ikinci laboratuvar modülü ise hizmete açılacak. 31 Ekim 2022’de Mingtien (gökleri hayal etmek) modülü de atıldı.

Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin de eklenmesiyle istasyonun “T” çerçeve çerçevesi tamamlandı.

“Şüntien” adı verilen uzay teleskobunun da farklı bir modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor.

İstasyonda üç kişilik bir taykonot grubu dönüşümlü olarak görev yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu