Haber

Avustralya’da ‘işkenceye direnç eğitimi’ ile ilgili bazı detayların açıklanmasına izin veriliyor.

Avustralya’da Federal Mahkeme, askerlere verilen “işkenceye dayanıklılık eğitimi”nin bazı ayrıntılarının kamuoyuna açıklanmasına izin verdi.

ABC News’in haberine göre Yargıç Sarah Derrington, eski asker Damien de Pyle’ın “işkenceye dayanıklılık eğitiminde” haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Avustralya hükümetine açtığı davanın kısmen kamuoyuyla paylaşılmasına karar verdi.

Karar, ABC News’in askeri eğitimin 2017’de meclis soruşturmasına konu olduğu ve medyada yer aldığı gerekçesiyle dava açmasının ardından geldi.

Eski asker de Pyle, 2019 yılında aldığı askeri “işkenceye dayanıklılık eğitimi” kapsamında “aşağılayıcı cinsel eylemler” yapmaya zorlandığını ve haklarının ihlal edildiğini iddia ederek mahkemede dava açtı.

Geçen hafta mahkeme, hükümetin mahkeme belgesindeki tüm evrakların kamuya açık erişime kapatılması yönündeki talebini, belgenin yayınlanması halinde “ulusal güvenliği tehlikeye atabileceğini” öne sürerek kabul etti.

Eğitimlerde insan hakları ihlali iddiası

Davacı tarafından açılan davada de Pyle, Queensland’deki Kokoda Kışla Üssü’ndeki eğitim sırasında askerlerin 3 gün boyunca aç ve susuz bırakıldığını, bazı askerlerin bu süre zarfında halüsinasyonlar görerek kendilerine zarar verdiklerini iddia etti.

De Pyle, hükümetin askerlerde dayanıklılık oluşturacağı gerekçesiyle bu eğitimi savunduğunu ancak eğitimlerde yaşadıklarının “gerçek” olduğunu söyledi.

Üslerinin kendisinden “dini inançlarına aykırı bazı cinsel eylemlerde bulunmasını” istediğini iddia eden de Pyle, eğitimin kendisini travmatize ettiğini ve ordudan ayrılmasına yol açtığını kaydetti.

Avustralya hükümeti, kamuya açık mahkeme kayıtlarında, askerlerin esir alındıklarında karşılaşacakları durumu simüle etmelerine olanak tanıyan eğitimin “gönüllü” olduğunu ve askerlerin istedikleri zaman eğitimden ayrılmalarına izin verildiğini savunmuştu.

Öte yandan, eğitim öncesinde askerlere “çıplaklık dahil olmak üzere fiziksel ve psikolojik stres durumlarına” maruz kalabilecekleri konusunda bilgi verildiği ve bu süreçte sağlık görevlilerinin kendilerine eşlik ettiği belirtildi.

Savunma avukatları, de Pyle’ın eğitim sonrası verdiği geri bildirim raporunda, eğitimlerden herhangi bir zarar görmediğini belirten bir açıklama da yaptığını belirtti.

Hükümet, 2017 yılında meclis tarafından başlatılan soruşturma sürecinde bahsi geçen askeri eğitim programında askerlerin cinsel şiddete maruz kaldığı iddialarını yalanladı.

Eğitimlerin “yasal ve insani” bir biçimde yürütüldüğü ileri sürüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu