Haber

Avrupa’da yükselen LGBTİ+ karşıtı söylem

Avrupa’daki LGBTİ+ aktivistleri, zehirli içeriği yükselen LGBTİ+ karşıtı eğilimlerin bir yansıması olarak görüyor.

Topluluk, özellikle Onur Yürüyüşleri gibi halka açık etkinliklerde baskı altına giriyor. Geçen yaz Avrupa’da düzenlenen Onur Yürüyüşleri sırasında yaşanan şiddet olaylarının ardından internet üzerinden yayılan dezenformasyon ve nefret endişeleri artırdı.

Sırbistan’da ordunun “LGBT birimleri” kuracağını belirten Polonyalı bir sosyal medya paylaşımı Telegram, Twitter ve Facebook’ta paylaşıldı. Bunun üzerine bazı kullanıcılar yeni askerlerin “kazığa bağlanarak yakılması” gerektiği yorumunu yaparken, bazıları da Hitler’in eşcinsellere yönelik zulmünü öven ifadeler kullandı.

Fransa’dan Macaristan’a LGBTİ+ karşıtı muhalefet

Paris’teki Arc de Triomphe’nin bir gökkuşağı sanat enstalasyonuna dönüştürüldüğüne dair bir başka yanılgı, birçok farklı Avrupa dilinde viral oldu. Facebook kullanıcıları hakaretlerle karşılık verirken, bir kişi LGBTİ+ bireylerin yakılarak idam edilmesini talep etti.

Macaristan’da hükümet ve hükümet yanlısı medyada çalışanlar LGBTİ+ karşıtı söylemler kullanırken, Onur Yürüyüşü etkinlikleri homofobik hakaretlerle anılıyor.


Polonya’da Onur YürüyüşüFotoğraf: Kacper Pempel/REUTERS

Öte yandan bazı çevrimiçi içeriklerde LGBTİ+ ihlalleri, LGBTİ+ topluluğunun çocuk istismarı yaptığını iddia eden paylaşımlara kadar varmıştır. LGBTİ+ topluluğunun toplum için tehlike oluşturduğu da sıklıkla paylaşılıyor.

Kanadalı komedyen Brad Gosse’nin yetişkinler için yazdığı bir kitabın trans hakları kampanyasının bir parçası olarak “çocuklar için cinselliği teşvik ettiğini” iddia eden Finlandiya ve Hırvat yayınları, kitabın hiciv niteliğini ya gözden kaçırdı ya da kasten görmezden geldi.

Gosse, Twitter’da “Bunların aslında çocuk kitapları olduğunu düşünüyorsanız, oy kullanmanıza izin verilmemelidir” dedi.

Aktivistler, yanlış argümanlar ve nefret söylemi dalgasının, LGBTİ+ bireylere karşı büyüyen kamusal retoriğin bir parçası olduğuna dikkat çekiyor.

İspanya, Slovenya ve Moldova gibi bazı Avrupa ülkeleri LGBTİ+ haklarını koruyan yeni yasalar çıkardı.

Ancak Brüksel merkezli ILGA-Europe (Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği) tarafından yakın zamanda yayınlanan bir raporda, “kamusal söylemin, özellikle trans bireylere karşı daha kutuplaşmış ve şiddetli hale geldiği” belirtildi.

Avrupa Dijital Medya Gözlemevi’nin (EDMO) Mayıs 2023 tarihli raporunda, LGBTİ+’lara yönelik yanlış bilgilendirme ve dezenformasyonun “genelde azınlıklara, yasalara ve kurumlara karşı nefreti körüklediği” belirtildi.

Araştırmacılar ve aktivistler, sosyal medya platformlarında yeterli içerik yöneticisi bulunmamasının sorunu daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

küresel bir trend

Avrupa’daki Pride etkinliklerinde LGBTİ+ karşıtı söylemin artması da küresel bir eğilimin parçası.

AFP’ye konuşan organizatörler, özellikle politikacıların LGBTİ+ haklarını kısıtlamak istediği eyaletlerde sosyal medya platformlarında toplumu pedofili ve Satanizm ile ilişkilendiren yanlış iddiaların birikmesi nedeniyle ABD’deki bazı Onur kutlamalarının bu yıl kısıtlandığını söylediler.

Onur Yürüyüşü etkinlikleri etrafında dezenformasyon ve nefret söylemindeki artış, aktivistlerin Avrupa genelinde LGBTİ+ bireylere yönelik fiziksel saldırıların arttığını vurguladıkları bir döneme denk geliyor.

ILGA-Europe, 54 ülkeden olay raporlarını derlediği 2022 yılı yıllık değerlendirmesinde, Avrupa ve Orta Asya’nın son on yılda saldırılarda en ölümcül artışı yaşadığını belirtti.

Oslo’da her yıl düzenlenen Onur Yürüyüşü, geçen yıl LGBTİ+ mekanlarına düzenlenen ölümcül silahlı baskınların ardından iptal edildi. Örneğin Bratislava’da bir LGBTİ+ barın önünde bir akınla sarsıldı.

AFP / SSB, TY

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

pozanti-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu