Haber

1894 büyük İstanbul depreminde de “yabancı gemi sondajı” şüphesi vardı.

İstanbul’un yaşadığı en büyük depremlerden biri olan 1894’teki 7.0 büyüklüğündeki depremin, Marmara Denizi’nde sondaj yapan yabancı bir gemi tarafından yapay olarak oluşturulduğu ortaya çıktı.

HAARP SOSYAL MEDYAYA KARŞI

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilin etkilendiği depremlerin ardından komplo teorileri yeniden gündeme geldi. Komplonun fitili, ABD’ye bağlı savaş gemisi USS Nitze’nin İstanbul Boğazı’nda demirlemesiyle başladı. 6 Şubat’ta İstanbul Kağıthane’de 3.1 büyüklüğünde beklenmedik bir deprem meydana geldi ve bu küçük depremi ABD gemisine bağlayan iddialar ortaya atıldı ve sosyal medyada HAARP gündeme geldi.

“Savaş taktiği olarak suni deprem” tartışılırken, USS Nitze savaş gemisi İstanbul’dan Gölcük’e hareket etti. Aynı gecenin sabah saatlerinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler komplo teorisini genişletti. Dinler tarihçisi yazar Hasan Mert Kaya’nın sosyal medyada paylaştığı bilgiler, örneğin komplo teorisinin 129 yıl önce gündeme geldiğini ortaya koydu. Kaya, İstanbul’un en büyük depremlerinden biri olan 1894 depreminden sonra dönemin gazetelerinde “Marmara Denizi’nde yabancı bir geminin sondajıyla suni olarak yapıldığı” iddiasının yer aldığını yazdı. Kaya’nın paylaşımı şöyle:

7.0 BOYUTLU DEPREMDE 1.349 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

“İstanbul’da 10 Temmuz 1894 günü saat 12:24’te Marmara Denizi, İzmit açıklarında, büyüklüğü tahmini 7,0 olan ve şehrin hafızasında derin izler bırakan bir deprem oldu. 1894 Depremi’nde, İstanbul, Adalar’ın doğu kesimleri, Sapanca, Yalova, Çınarcık, Gölcük ve Adapazarı ile birlikte Marmara yerleşimleri de hasar gördü ve 1.349 kişi öldü.İstanbul’da Tarihi Yarımada’da başta Kapalıçarşı olmak üzere birçok yapı yıkıldı veya ağır hasar gördü. “

HAREKET-İ BAĞIŞÇILARA MADALYA VERİYORUZ

“Deprem Anadolu’nun her yerinde Yunanistan ve Girit’te bile hissedildi. Rusya ve İngiltere’de sismik kayıtlara girdi. Osmanlı Devleti için uluslararası yardım seferberliği başlatıldı. Devlet ülke içinde de resmi yardım seferberliği başlattı. Padişahtan sonra padişahtan sonra. ve dönemin devlet adamları, sanatkarları, iş adamları ve şirketler de yardım ve bağışlarla yaraların sarılmasına büyük katkı sağladı.Bağış yapanlara Zelzele (Hareket-i Arz) Madalyası verildi.”

GÖZATHANESİ-I AMIRE KURULDU

“Depremden sonra Atina Rasathanesi Müdürü Eginitis başkanlığında Yunanistan’dan bir bilim heyeti İstanbul’a davet edildi ve bu heyet bilimsel bir rapor hazırladı. Yurt dışından sismograflar temin edildi. Cihazlardan biri Yıldız Sarayı’na, diğeri Rasathane-i Gözlemevi’ne yerleştirildi. Amire Osmanlı Devleti 1868’de ilk deprem araştırma kurumu olan Rasathane-i Amire’yi kurdu. 1894 Büyük İstanbul Depremi’nden sonra Sultan Abdülhamid’in İtalya’dan getirdiği cihazlarla deprem araştırmalarına başlayan Kandilli Rasathanesi, depremleri kaydetti.

GAZETEDEKİ “YABANCI SONDAJ GEMİSİ” HABERİ

“O dönemin basınında 1894 depremiyle ilgili çeşitli haberler ve komplo teorileri vardı. Bunlardan biri de depremin yabancı bir geminin Marmara Denizi’nde sondaj yaparak suni olarak yapıldığıydı. 1894 Depremi ile ilgili haber gazetelerden geldi. Dönemin özellikle Ahmed Midhat Bey tarafından kurulanlarını Tercüman-ı Perakende gazetesinden takip etmek mümkündür.

1509 DEPREMİNDEKİ KÜÇÜK

“1894 depremi gibi, İstanbul’un hafızasında iz bırakan büyük depremlerden biri de ‘küçük kıyamet’ olarak adlandırılan 1509 Depremi’ydi. O günlerde görülen bir kuyruklu yıldız, deprem alameti olarak yorumlanıyordu. Konuyla ilgili dönem görsellerine de yansıyan 1509 depremi 1000 yılına ait. Doğu Akdeniz’de sonraki dönemde meydana gelen en büyük deprem olarak nitelendirildi. , depremde kent halkının yaklaşık yüzde 10’u ya öldü ya da yaralandı.En büyük hasarı camiler aldı.’

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu