Haber

Türkiye bölgesinde Rus askeri gemisine saldırı: ‘NATO’nun gücünü Karadeniz’e genişletme girişimi olabilir’

24 Şubat 2022’de Rusya’nınBaşlattığı özel harekâtın ardından hem Rusya’da hem de bölgede farklı mevzilerde çok sayıda sabotaj, provokasyon ve baskın gerçekleştirdi. Ukrayna’nınson saldırı Türkiye’ninmünhasır ekonomik bölgedeydi.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinin açıklamasına göre, Ukrayna kuvvetleri dün saat 17.30 sıralarında üç insansız deniz aracıyla, TürkAkım ve Mavi Akım doğalgaz boru hatlarıTürkiye’nin münhasır ekonomik bölgesinde bulunan Rus gemisi Ivan Hurs’e güvenliğini sağlamak için saldırmaya çalıştı.

saldırı girişimi Boğaz’ın 140 kilometresikuzeydoğusunda meydana geldi.

Saldırı girişiminde bulunan insansız deniz araçları, Rus gemisinin silahlarıyla imha edildi. Bu anların görüntüleri de yayınlandı.

Rus Donanmasının Karadeniz Filosunun bir parçası olan Ivan HursGemisinin saldırı girişiminin ardından boru hatlarını savunma görevini yerine getirmeye devam etti.

Bununla Rusya Savunma Bakanlığıyetkililer, Rus gazını Almanya üzerinden Avrupa ülkelerine taşımak için inşa edildi. Kuzey Akım boru hatlarınaGeçen yıl düzenlenen sabotajın ardından Rus ordusunun tesislerini bu şekilde savunmaya başladığını ve “Ukrayna’nın bugünkü saldırısı bu önlemin ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor”onlar da ekledi.

Nord Stream’de ne oldu?

26 Eylül 2022’deToplamda 4 koldan oluşan Kuzey Akım 1 ve 2’nin 3 kolunda basıncın düştüğü, söz konusu kolların patlama sonucu hasar gördüğü belirlendi. Almanya, İsveç ve Danimarka yetkililer olayla ilgili ortak soruşturma yürütüyor. Rus yetkililer ise patlamayı uluslararası bir terör eylemi olarak nitelendirdi. Daha önce ABD merkezli New York Times gazetesi, istihbarat verilerine atıfta bulunarak patlamaların Ukrayna yanlısı bir grup tarafından gerçekleştirildiğini bildirmişti. Ukraynalı yetkililer patlamalarla herhangi bir ilgisi olduğunu reddediyor.

ABD’de kıdemli bir gazeteci olarak kabul edildi Seymour Hersh,Kuzey Akım gaz boru hatlarına saldırı emri William Burns, ABD Merkezi İstihbarat (CIA) Direktörüvermişti.

Soruşturmalar tek taraflı yürütüldüğü için şu an bir sonuca ulaşılamadı.

Saldırı riskleri

TürkAkım ve Mavi Akım boru hatlarını koruma görevi bulunan gemiye düzenlenen saldırının Türkiye ve Avrupa’nın güneydoğusundaki enerji arz güvenliği için bir risk oluşturup oluşturmadığı da soru işareti oldu. Çünkü Türkiye ve Rusya, bir doğal gaz merkezi kurmak için iş birliği görüşmelerini sürdürüyor. Bu saldırı aynı zamanda Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi ile sağladığı Karadeniz’in güvenliğini ve tahıl koridorundaki güvenilir lojistiği de tehlikeye atıyor.

‘NATO’nun gücünü Karadeniz’e kadar genişletme girişimi olabilir’

ATA (Asya-Türkiye-Avrupa) Platformu Koordinatörü Dr. Barış Hasan Sputnik’eyaptığı değerlendirmede, “Karadeniz güvenliği açısından bu tür saldırı ve sabotaj girişimlerinin Rusya ve Türkiye’yi hedef aldığı çok açıktır”dedi ki:

Bu sabotaj saldırıları çoğunlukla NATO’nun etki ve gücünü yayma girişimleri olarak Karadeniz’e geliyor. ABD bu bahiste Montrö’yü delip Türkiye’ye çok baskı yapmak istedi. Ancak Türk hükümeti Montrö’nün sondajına ve boğazların NATO askeri kuvvetlerine açılmamasına direndi. Şimdi NATO’nun gücünü, özellikle Karadeniz’e genişletme girişimi olabilir. Dolayısıyla Karadeniz’de Türkiye’nin güvenliği ve Rusya’nın güvenliği açısından olumsuz bir gelişme var.

‘Türkiye olası senaryoları değerlendiriyor’

Bu usuli saldırı girişimlerinin failini bulmanın ya da kim olduğunu bilmenin kolay olmadığını dile getiren Prof. Dr.Hasan,Ankara bu bahse nasıl yansıyacak? “Bu saldırı girişiminin arkasında hangi ülke veya gücün olduğu bilinmeden Türkiye’nin doğru yere yönelik bir açıklama yapması beklenemez. Türkiye’nin MEB bölgesinde meydana geldi, ancak faili bilinene kadar hedef alınması beklenmiyor. Ama perde arkasında bence Türkiye olası senaryoları değerlendiriyor.”yorum yaptı

‘Türkiye-Rusya işbirliğini artıracak’

Doktor Barış Hasan, Özellikle 28 Mayıs seçimlerinden sonra mevcut hükümetin iktidarda kalması durumunda Karadeniz’de bu tür provokasyonlar artarak Türkiye ile Rusya’nın arasını açabilir ancak bu durum Türkiye ile Rusya’nın iş birliğini artırmasına da yol açacaktır.” .ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu